Η σκέψη για αυτό το φαγητό ήρθε από τη μεγάλη αγάπη που έχω για τις τσουκνίδες. Τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Μεταξύ άλλων διάβασα για την μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση της αλλά και τις αντιισταμινικές της ιδιότητες . Βοηθά, δηλαδή, στη αντιμετώπιση αλλεργικής ρινίτιδας και αλλεργιών, χάρη στη αντιισταμινική της δράση. Οπότε αντί να κάνω μια πίτα που κάνω συχνά με τσουκνίδα σκέφτηκα να επιλέξω ένα εύκολο ζυμαρικό όπως είναι τα λαζάνια. Αντί για τα απλά επέλεξα αυτά που γίνονται με σπανάκι για να έχουμε ένα «πράσινο» φαγητό, όπως είπε και ο γιος μου. Τώρα αν σας φανεί αρκετά ξινούτσικο το φαγάκι εξαιτίας του παραδοσιακού γιαουρτιού επιλέξτε αν θέλετε ένα απλό στραγγιστό και ίσως και κάποιο με μειωμένα λιπαρά …

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε τις τσουκνίδες

Ξεκινάμε με τις τσουκνίδες. Πλένουμε καλά τις τσουκνίδες τις ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι και σε ένα τρυπητό τις αλατίζουμε καλά να μαραθούν και να βγάλουν όλο το νερό τους. Αφαιρούμε όλα τα κοτσάνια που θα είναι δυσάρεστα αν μείνουν μέσα στο φαγητό μας. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε λίγο τα αυγά με ένα αυγοδάρτη και προσθέτουμε το γιαούρτι συνεχίζοντας το χτύπημα. Στραγγίζουμε μετά από λίγο (όταν θα έχουν μαραθεί οι τσουκνίδες και θα έχει μειωθεί ο όγκος τους) τις τσουκνίδες και τις προσθέτουμε και αυτές στο προηγούμενο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε και το (τα 2 από τα 3 ποτήρια0 γάλα και την φέτα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι με γάλο απαλά.

lazania-apo-spanaki-me-gemisi-tsouknidas-kai-feta-2

2

Βάζουμε τα υλικά στο πυρέξ

Σε ένα πυρέξ με διαστάσεις  25Χ35 εκατοστά περίπου αλείφουμε τον πάτο με το βούτυρο καλά και ρίχνουμε και το μισό ποτήρι γάλα που κρατήσαμε στην άκρη. Απλώνουμε τα λαζάνια να καλύψουν τον πάτο. Ρίχνουμε από πάνω γέμιση. Επαναλαμβάνουμε με λαζάνια και μετά γέμιση. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα λαζάνια μας και η γέμιση. Πάνω πάνω έχουμε λαζάνια και αφού ρίξουμε και το υπόλοιπο γάλα που κρατήσαμε ρίχνουμε και το κεφαλοτύρι ομοιόμορφα και το μαυροκούκι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα όμορφο ρόδινο χρώμα το φαγητό μας.

lazania-apo-spanaki-me-gemisi-tsouknidas-kai-feta-3

3
Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: