Οι φακές δεν είναι και το αγαπημένο φαγητό στο σπίτι μας …Δεν ξέρω αν εσείς το αγαπάτε αλλά εμείς προσπαθούμε τις φακές να τις αποφεύγουμε… Βέβαια εγώ κάνω φιλότιμες προσπάθειες να τις εντάξω στο εβδομαδιαίο μας μενού. Βρήκα τυχαία χαζεύοντας ένα πρωί στο περιοδικό Γαστρονόμος στο τεύχος 106 τη συνταγή του σεφ Περικλή Κοσκινά. Πρόκειται για μια συνταγή με φακές μεν αλλά και θαλασσινά. Τη διάβασα και μου φάνηκε ενδιαφέρουσα. Βασικό συστατικό εκτός από τις φακές φυσικά, είναι οι μοσχιοί. Τα μοσχοχτάποδα αλλιώς. Είναι μια νόστιμη και οικονομική επιλογή, αντί για το κλασικό και αγαπημένο μας χταπόδι. Επιπλέον, οι μοσχιοί απαιτούν και λιγότερο χρόνο μαγειρέματος , οπότε έχουμε και μια εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για ένα ρουστίκ μαμαδίστικο φαγητό που νομίζω θα το αγαπήσετε και εσείς . Θα δείτε στη συνταγή ότι ο σεφ προσθέτει 1 λίτρο νερό μαζί με τις φακές, εγώ πρέπει να σας πω ότι έβαλα λίγο λιγότερο. Το γευστικό πάντρεμα των θαλασσινών με τα όσπρια ή τα λαχανικά αποτελεί μια συχνή επιλογή στα νησιά οπότε όσοι έχετε νησιώτικη καταγωγή ίσως και να είστε εξοικειωμένοι με τον συνδυασμό των γεύσεων. Σας γράφω τη συνταγή….

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Βράζουμε τις φακές

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές και άφθονο νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 5 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

mosxioi-giaxni-me-fakes-2

2

Σωτάρουμε τους μοσχιούς

Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε τους μοσχιούς μαζί με το κρεμμύδι , το σκόρδο, το καρότο , το σέλινο και τον ντοματοπελτέ, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα , για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι μοσχιοί. Προσθέτουμε το ξύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα θαλασσινά.  Οι μοσχιοί θα βγάλουν το νερό τους κατά το μαγείρεμα γι αυτό δεν προσθέτουμε νερό. Ελέγχουμε όμως αν χρειαστεί και προσθέτουμε 3 – 4 κουταλιές της σούπας νερό. Ρίχνουμε τις φακές και μαζί προσθέτουμε και 1 λίτρο νερό αλατοπιπερώνουμε με προσοχή στο αλάτι, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να απορροφηθούν τα  περισσότερα υγρά.

mosxioi-giaxni-me-fakes-3

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: