Όταν σου τα φέρνει, έτοιμα στο πιάτο τόσα χρόνια η μαμά, η αλήθεια είναι ότι δεν τα εκτιμάς και τόσο… Όταν όμως βάλεις κόπο στα αγαπημένα ντολμαδάκια, γίνονται πιο νόστιμα… Ζήτησα βοήθεια και από το γιο μου, περισσότερο για να εκτιμήσει την προσπάθεια… Τα ετοίμασα με αέρα θάλασσας, αφού χρησιμοποίησα την πολύ μικρή γαριδούλα καθαρισμένη και κατεψυγμένη που βρίσκουμε στα ψυγεία, για ευκολία. Πήρα από τη λαϊκή 3 πακέτα με αμπελόφυλλα που είχαν συνολικά 75 φύλλα, γιατί κάποια θα στρώσουμε στη βάση της κατσαρόλας και άλλα θα τα χρησιμοποιήσουμε δύο μαζί για να τυλίξουμε ένα ντολμαδάκι. Εγώ χρησιμοποίησα ρύζι νυχάκι, αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και προ ψημένο ( το κίτρινο). Θέλει λίγη εξάσκηση αλλά είναι εύκολο.

 

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Ntolmadakia-gemish-garides-ouzo-5

 

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα

Πλένουμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα που θα αγοράσουμε σε άφθονο νεράκι και κόβουμε το κοτσάνι που εξέχει.

Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και αφού ξεκινήσει ο βρασμός ρίχνουμε όλα τα φύλλα μέσα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο βραστό νερό 2-4 λεπτά. Τα βγάζουμε με ένα τρυπητό σε ένα ταψί να κρυώσουν ελαφρά.

Ntolmadakia-gemish-garides-ouzo-4

 

2

Ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα ντολμαδάκια

Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια που έχουμε ψιλοκόψει για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε και αυτές για ακόμα ένα με δύο λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι για να «γυαλίσει»  από το λαδάκι για ένα λεπτό.

Προσθέτουμε το ούζο και αφήνουμε για ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στην συνέχεια, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τον κύβο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το νεράκι. Αφήνουμε για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε τον άνηθο και αποσύρουμε από τη φωτιά για να ετοιμάσουμε τώρα τα ντολμαδάκια μας.

Ntolmadakia-gemish-garides-ouzo-3

3

Ετοιμάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα

Στρώνουμε όλη τη βάση της κατσαρόλας με φύλλα που δεν είναι σε καλή κατάσταση για να τα χρησιμοποιήσουμε.

Παίρνουμε από ένα φύλλο ή από δύο όταν είναι μικρά και τα ενώνουμε ώστε να γίνουν ένα και βάζουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση.

Τοποθετούμε τη γέμιση στην πλευρά του φύλλου που δεν είναι λεία.

Βάζουμε τη γέμιση περίπου στο κέντρο. Διπλώνουμε τις δύο πλαϊνές πλευρές για να κλείσουμε τη γέμιση μέσα και μετά τυλίγουμε το φύλλο.

Με υπομονή κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η γέμιση και τοποθετούμε κυκλικά μέσα στην κατσαρόλα το κάθε ντολμαδάκι, στριμωχτά για να μην διαλυθούν στο βράσιμο.

4

Βράζουμε

Αφού τελειώσουμε με όλα τα φύλλα και όλη τη γέμιση ρίχνουμε από πάνω το νερό και το ελαιόλαδο για βράσιμο, στύβουμε και το χυμό.

Από πάνω τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο ανάποδα, για να συγκρατεί τα ντολμαδάκια στο βράσιμο.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά (εγώ στο 4 έβρασα) για 30 λεπτά.

Σερβίρουμε με έξτρα ελαιόλαδο και λεμόνι!

Ntolmadakia-gemish-garides-ouzo-6

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: