Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο φαγάκι προέκυψε όταν σκεφτόμουν να ετοιμάσω κάτι άλλο με φιλέτο γαύρο και αμπελόφυλλα. Αλλιώς το είχα σκεφτεί στην αρχή αλλά μετά επειδή βαρέθηκα να κάθομαι να τυλίγω αμπελόφυλλα σκέφτηκα πάλι να ακολουθήσω τον εύκολο δρόμο και να τα στρώσω σε στρώσεις όλα μου τα υλικά… οπότε προέκυψε κάτι σαν πίτα.

Τα αμπελόφυλλα θέλουν προσοχή εδώ γιατί χρειάζονται περισσότερο βράσιμο από το φιλέτο του γαύρο οπότε καλά είναι να τα ξεματίσετε καλά ή και να τα βράσετε για 1 λεπτό τουλάχιστον ώστε να μαλακώσουν αρκετά και σε 20 λεπτά που θα ψηθεί το φαγητό να έχουν βράσει και αυτά. Το φιλέτο του γαύρο ξέρετε δεν χρειάζεται πολύ χρόνο στο φούρνο. Οπότε προσοχή μόνο στα αμπελόφυλλα. Το φιλετάρισμα του γαύρο είναι απλά θέμα μιας μικρής εξάσκησης…

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Ampelofulla-gauro-pita-3

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε το γαύρο πρώτα

Πλένουμε και καθαρίζουμε σε φιλέτο το γαύρο μας. Είναι μια διαδικασία που αν δεν την έχουμε συνηθίσει είναι λίγο χρονοβόρα, αλλά με λίγη εξάσκηση γίνεται εύκολα.

Αφήνουμε τα φιλέτα που ξεπλένουμε σε καθαρό νερό στην άκρη.

2

Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα

Παίρνουμε τα αμπελόφυλλα από το βάζο (ή φρέσκα αν έχετε) και τα ζεματίζουμε 2 λεπτά (ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα με τα φύλλα σας) σε νερό που βράζει για να μαλακώσουν και να ψηθούν εύκολα. Αυτό θα το δείτε λίγο γιατί κάθε αμπελόφυλλο είναι διαφορετικό και καλό είναι να έχουν μαλακώσει αρκετά γιατί μέσα στο φούρνο θα μείνουν λίγη ώρα με το φιλέτο γαύρου και ίσως μείνουν άψητα και σκληρά.

Ampelofulla-gauro-pita-4

3

Φτιάχνουμε το μείγμα με τα μυρωδικά

Σε ένα μπολ βάζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουμε πρώτα ψιλοκόψει, τον μαϊντανό και τον άνηθο που επίσης ψιλοκόψαμε, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια, αλάτι και πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

4

Ετοιμάζουμε το ταψί μας

Λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι (λίγο θα γίνει το φαγητό μας με τις ποσότητες που σας δίνω) και στρώνουμε εναλλάξ πρώτα φύλλα από αμπελόφυλλα, μετά φιλέτο γαύρου και μετά λίγο από το μείγμα των μυρωδικών.

Συνεχίζουμε με αυτή τη σειρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας και στο τέλος να σκεπάσουμε με φύλλα από αμπελόφυλλα.

Ρίχνουμε λίγο νεράκι και λίγο λαδάκι από πάνω και είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Ampelofulla-gauro-pita-5

5

Ψήνουμε

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15 έως 20 λεπτά περίπου. Για να μην στεγνώσει το φιλέτο γαύρου.

Συνοδεύουμε με ουζάκι!

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: