Αν και δεν αγαπάμε καθόλου τις νηστίσιμες πίτες θέλησα να ετοιμάσω μία. Προτιμάμε τις πλούσιες σε αυγά και τυριά πίτες που είναι και θρεπτικές για τα παιδιά.

Η συγκεκριμένη πίτα επειδή δεν περιέχει αυγά η συνοχή των υλικών της γέμισης δεν είναι μεγάλη.

Αν θέλετε ετοιμάζετε με την γέμιση ατομικές πίτες για πιο εύκολη κατανάλωση.

Φροντίστε ώστε τα χόρτα ( οι τσουκνίδες περισσότερο) να μαραθούν αρκετές ώρες στο αλάτι όπως γράφω (τουλάχιστον 3) και στύψτε καλά τα χόρτα με τα χέρια σας (χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσης ) . Για να ψηθούν πιο καλά και να φύγει και το περιττό αλάτι που ρίχνουμε για να μαραθούν.

Το πλιγούρι φροντίστε να βράσει καλά πρώτα.

Αν δεν νηστεύετε χρησιμοποιήστε τραχανά ξινό αντί για πλιγούρι και 3-4 αυγά μαζί με μισό κιλό φέτα τουλάχιστον. Θα είναι θεϊκή !

 

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Pita-tsouknida-pligouri-nhstisimh-3

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε τα χόρτα μας

Ψιλοκόβουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα μας φροντίζοντας να κόβουμε τα μεγάλα κοτσάνια που έχουν κάποιες φορές οι τσουκνίδες.

Τα πλένουμε καλά και μόλις τα ψιλοκόψουμε ρίχνουμε αλάτι και τα ανακατεύουμε σε ένα τρυπητό για να φεύγει το νερό τους.

Τα αφήνουμε έτσι αρκετή ώρα για να μαραθούν καλά από το αλάτι.

Τα στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας λίγα λίγα.

2

Βράζουμε το πλιγούρι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το πλιγούρι να βράσει με το νερό σε χαμηλή φωτιά για να προλάβει να βράσει καλά.

Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.

3

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα χόρτα που έχουμε στύψει πολύ καλά να φύγει το νερό τους, το πλιγούρι  το πιπέρι , λίγο ( 3-4 κουτ. της σούπας)  ελαιόλαδο και λίγο μοσχοκάρυδο.

Ανακατεύουμε καλά.

4

Ετοιμάζουμε την πίτα

Σε ένα μεγάλο ταψί 35-38 εκατοστά λαδώνουμε λίγο τον πάτο και ρίχνουμε πάνω από το λάδι τις 2-3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό .

Στρώνουμε 4 φύλλα στη βάση αφού τα λαδώσουμε μεταξύ τους και τα αφήνουμε και να εξέχουν από το ταψί για να κάνουμε κόθρο.

Απλώνουμε τη γέμιση από πάνω.

Σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα που λαδώνουμε ενδιάμεσα και αυτά.

Φτιάχνουμε τον κόθρο περιμετρικά  της πίτας.

Pita-tsouknida-pligouri-nhstisimh-4

5

Ψήνουμε

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  180 βαθμούς στον αέρα  για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα μας.

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: