Τα αποξηραμένα φρούτα τα αγαπώ και τα εκτιμώ πολύ. Τα αγαπώ για τη συμπυκνωμένη γεύση τους αλλά τα εκτιμώ για τη διατροφική τους αξία. Συνήθως δίνουν μια πολύπλοκη γεύση όπου, σχεδόν, τα προσθέσεις. Εδώ παντρεύεται η σοκολάτα με το δαμάσκηνο που το χρειαζόμαστε όλοι για τις φυτικές ίνες που προσφέρει…

Λοιπόν, εγώ έλιωσα το βούτυρο και τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων με προσοχή βέβαια. Αντί για 130 γρ λικέρ έβαλα 50γρ κονιάκ και τα υπόλοιπα 80γρ πρόσθεσα νερό και έβαλα μέσα δύο φακελάκια τσαγιού και ακολούθησα κανονικά τη διαδικασία. Επίσης, δεν είχα τόσα φουντούκια και πρόσθεσα και αμύγδαλα μέχρι να συμπληρώσω τα γραμμάρια της συνταγής. Επίσης επειδή ήθελα να μου σφίξει λίγο περισσότερο μιας και λέει υγρό κέικ η συνταγή έβαλα και 2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης, οπότε με αυτό τον τρόπο το ανέβασα και διατροφικά. Σε ένα ταψάκι τετράγωνο το έψησα 20εκατοστά η κάθε πλευρά και έβαλα μέσα μία μεγάλη λαδόκολλά όποτε δεν το βουτύρωσα. Το έψησα ακριβώς όση ώρα λέει η συνταγή.  Είναι υπέροχο δοκιμάστε το οπωσδήποτε! Το γλυκάκι αυτό είναι πραγματικά υπέροχο!

Η συνταγή που δοκίμασα είναι του ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ και τη διάβασα στο Περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, Τεύχος 32.

 

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Βάζουμε τα ξερά δαμάσκηνα με το λικέρ σε μια κατσαρόλα

Βάζουμε τα ξερά δαμάσκηνα με το λικέρ σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν έως ότου η ποσότητα του λικέρ μειωθεί στο μισό. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος.

Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί και αφήνουμε κατά μέρος.

Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα τους κρόκους με 100γραμμάρια από τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν. Ενσωματώνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα.

2

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα δαμάσκηνα

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα δαμάσκηνα με το λικέρ και τα ρίχνουμε στο μείγμα μαζί με τη σκόνη φουντουκιού.

Σε ένα καθαρό κάδο χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (50γραμμάρια) μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκατοστά .  Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και ψήνουμε περίπου 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κακάο.

Keik-sokolaαtas-me-damaskina-apoxiramena-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: