Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με φινόκιο, μπαλάκι Τήνου και καρύδια
Ξέρετε φτάνουν αυτές οι ώρες το βραδάκι που θέλεις κάτι ελαφρύ για φαγητό ή χρειάζεσαι ένα συνοδευτικό παρέα σε ένα τραπέζι με κρέας. Τα κολοκυθάκια είναι πάντα αγαπημένα. Το μπαλάκι Τήνου, από τις διακοπές μας στην Τήνο, υπήρχε στο ψυγείο οπότε έγινε μια υπέροχη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, από αυτές τις εύκολες. Τα καρύδια στην επιφάνεια δε φαντάζεστε πόσο νόστιμα είναι…
Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…
1 |
Ετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια |
Αφού τρίψουμε τα κολοκυθάκια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (τα ζυγίζουμε πρέπει να είναι 1 κιλό) τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τα αφήνουμε να βγάλουν το νερό τους όση ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. |
|
2 |
Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά |
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το καρότο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και ψιλοκόβουμε το φινόκιο. Τρίβουμε και το παραδοσιακό μπαλάκι Τήνου και το αφήνουμε στην άκρη για μετά. |
|
3 |
Ετοιμάζουμε το μείγμα της πίτας |
Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν με το μίξερ χειρός. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στύβουμε με τα χέρια μας τα κολοκυθάκια καλά να βγάλουν όλο το νερό τους. Τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά. Προσθέτουμε τώρα και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας. Δηλαδή, το κρεμμυδάκι, το φινόκιο, το καρότο, το μπέικιν, το πιπέρι και 1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
|
|
4 |
Ετοιμάζουμε το πυρέξ |
Βουτυρώνουμε τη βάση και τα πλαϊνά από το πυρέξ που θα χρησιμοποιήσουμε. Ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά στη βάση του πυρέξ. Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα της πίτας που ετοιμάσαμε. Ρίχνουμε τις άλλες 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά σε όλη την επιφάνεια της πίτας, όλα τα καρύδια ομοιόμορφα απλωμένα στην επιφάνεια και απλώνουμε λίγα κομμάτια μικρά βούτυρο εδώ και εκεί. |
|
5 |
Ψήνουμε |
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα ανάλογα με το φούρνο σας. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. |