Σε όλα σχεδόν τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου την Πρωτοχρονιά ετοιμάζουν χορτόπιτες… Έτσι και η μαμά μου έμαθε από τη δική της μαμά αυτή την ημέρα να ετοιμάζει χορτόπιτα. Ο μπαμπάς μου όμως με καταγωγή από τον Κίσσαβο είχαν σαν έθιμο κρεατόπιτα αυτήν την ημέρα…

Η μαμά μου πρακτικός άνθρωπος και με δύο κόρες ,πάντα κακοφάγανες, μετέτρεψε την κρεατόπιτα σε κιμαδόπιτα, μας έκρυψε μέσα και μπόλικο τραχανά και φυσικά το φλουρί… Που πάντα, ή σχεδόν πάντα, κέρδιζε η μεγάλη κόρη…. δηλαδή η Miss tasty!

Δοκιμάστε την ακόμα και με έτοιμο φύλλο (εγώ εδώ θα σας δώσω και τη συνταγή για φύλλο που ετοιμάζει η μαμά μου) οποιαδήποτε εποχή του χρόνο γιατί είναι πεντανόστιμη, απλά άλλη εποχή δεν χρειάζεται φλουρί…

 

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Για τα χειροποίητα φύλλα

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ώστε να έχουμε μια ωραία και μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα σκεπασμένη.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια. Ανοίγουμε 12 φύλλα. Ίσως προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή νισεστέ στο άνοιγμα για να μην κολλάνε.

Σκεπάζουμε τα φύλλα για να μην ξεραθούν.

Prvtoxroniatikh-prasokimadopita-ths-mamas-mou-1

2

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα πράσα, προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τον τραχανά, το κουκουνάρι και το νερό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Ελέγχουμε αν έβρασε ο τραχανάς γιατί μπορεί να χρειαστεί ακόμα λίγο νερό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

3

Τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα προσθέτουμε στη γέμιση μαζί με την τριμμένη γραβιέρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Prvtoxroniatikh-prasokimadopita-ths-mamas-mou-4

4

Ετοιμάζουμε την πίτα μας

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 9 φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα το κάθε ένα. Αφήνουμε λίγο φύλλο περιμετρικά του ταψιού για τον κόθρο. Ρίχνουμε τη γέμιση από πάνω (τοποθετούμε και το φλουρί) και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα. Σχηματίζουμε και τον κόθρο γύρω γύρω.

5

Ετοιμασία για το φούρνο

Λαδώνω τα φύλλα από πάνω και τα τρυπάω με ένα πιρούνι.

6

Ψήσιμο

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.

Prvtoxroniatikh-prasokimadopita-ths-mamas-mou-3

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: