Στο σπίτι υπάρχει μια ατελείωτη βιβλιογραφία με συνταγές σε βιβλία και περιοδικά. Σε ένα από αυτά τα περιοδικά (ΜΕΝΟΥ , έτος 1998!), ένα πρωινό μαζί με το καφέ μου, διάβασα μια συνταγή, σε μια διαφημιστική καταχώρηση, για τσουρέκια με κρέμα γάλακτος! Μου φάνηκε αρκετά πρωτότυπη και σκέφτηκα να τη δοκιμάσω μιας και φέτος δεν είχα κάνει ακόμα τσουρέκια. Έκανα κάποιες αλλαγές στις ποσότητες και τα αρωματικά. Εγώ ανακάτεψα απλά με το μίξερ (εξάρτημα γάντζος) όλα τα υλικά, χωρίς καμία προετοιμασία. Έβαλα στο ψυγείο τη ζύμη όλο το βράδυ. Διπλασιάστηκε. Την άλλη μέρα το πρωί την άφησα στον πάγκο 2 ώρες τουλάχιστον να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Την ζύμωσα λίγο με τα χέρια μου με τέτοιο τρόπο ώστε να τη διπλώνετε και να εγκλωβίζετε μέσα της αέρα. Έπλασα τα τσουρέκια και τα άφησα 1 ώρα σκεπασμένα με μια πετσέτα και μετά τα έψησα. Δεν με ταλαιπώρησε καθόλου, και έγιναν νόστιμα!

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Tsourekia-krema-galaktos-mastixa-3

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας

Στον κάδο του μίξερ, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του γάντζου (για ζύμες) , ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί.

Βάζουμε σε λειτουργία το μίξερ και το αφήνουμε να δουλέψει τη ζύμη 5-10 λεπτά τουλάχιστον.

Σκεπάζουμε τον κάδο με μια μεμβράνη καλά (αν δεν χωράει στο ψυγείο βάζουμε τη ζύμη αλλού που να χωράει στο ψυγείο μας) . Κλείνουμε το σκεύος με μεμβράνη καλά και την αφήνουμε ένα βράδυ μέσα στο ψυγείο.

Tsourekia-krema-galaktos-mastixa-4

2

Την άλλη μέρα

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αλλάζουμε σκεύος (για να ανέβει πιο γρήγορα η θερμοκρασία γιατί αλλιώς θα αργήσει). Σκεπάζουμε πάλι το σκεύος με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη της κουζίνας 2 ώρες περίπου, χωρίς να μας πιάνει η αγωνία… Κάντε κάτι άλλο… Φροντίστε η κουζίνα να είναι ζεστή…

 

3

Μετά από 2 ωρίτσες

Παίρνουμε τη ζύμη μας που έχει μαλακώσει και την κόβουμε στα τέσσερα.

Παίρνουμε το κάθε κομμάτι και το κόβουμε στα δύο. Τώρα η ζύμη είναι μικρή και την ζυμώνουμε πανεύκολα! Την ζυμώνουμε (κάθε όγδοο) όσο μπορούμε περισσότερο φροντίζοντας συνέχεια να τη διπλώνουμε. Ετοιμάζουμε ένα τσουρεκάκι με τα δύο κομμάτια που πλάσαμε σταυρωτά (Χ) .

Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε 4 συνολικά τσουρεκάκια.

Tsourekia-krema-galaktos-mastixa-6

4

Τοποθετούμε στο ταψί

Τοποθετούμε τα τσουρέκια πάνω στο ταψί του φούρνου (αν θέλετε βάλτε και λαδόκολλα) και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

Αφήνουμε να ησυχάσουν σε ζεστή κουζίνα περίπου 40 λεπτά.

Ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε απαλά την επιφάνεια από τα τσουρέκια μας. Ρίχνουμε παπαρουνόσπορο ή σουσάμι ή διακοσμητικά ζαχαρωτά .

Tsourekia-krema-galaktos-mastixa-2

5

Ψήνουμε

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, θα το δείτε κιόλας ανάλογα με το φούρνο σας, να μην ξεραθούν και να μην μείνουν άψητα (τα δικά μου ήθελαν 5 λεπτά ψήσιμο ακόμα).

Tsourekia-krema-galaktos-mastixa-5

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: