ΣΥΝΤΑΓΗ : ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ

Τη συνταγή θα τη βρούμε: Περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, Τεύχος 34, σελίδα 70.

Ποιος δεν ξέρει τα buns; Γλυκά ψωμάκια που μοιάζουν με μπριός και είναι γεμισμένα με κρέμα, καραμέλα, φρούτα, κανέλα και σταφίδες, ενώ συχνά έχουν και διακριτική επικάλυψη. Πρόκειται για τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος-φούρνου «The old Chelsea Bun-House», που βρισκόταν έως το 1839 στα όρια της περιοχής Τσέλσι του Λονδίνου. Μια συνταγή υπέροχη και αποτελεί μια εναλλακτική λύση από αυτή του κλασικού τσουρεκιού. Τρώγονται φυσικά όλες τις ώρες της ημέρας…

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Ζύμη

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο μισό χλιαρό( προσοχή όχι καυτό!) γάλα (45γρ), ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι καθώς και μία κουταλιά από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 15 λεπτά.

Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 5 λεπτά. Αν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Σταματάμε το ζύμωμα, σκεπάζουμε το μείγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο διαστάσεων περίπου 30Χ40 εκ..

2

Γέμιση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες, τα δύο είδη ζάχαρης, την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε το μείγμα στο ανοιγμένο φύλλο. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ.. Με ένα πινέλο αλείφουμε με νερό τα σημεία που κλείνουν οι φέτες.

Καλύπτουμε με ένα φύλλο λαδόκολλα ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και τοποθετούμε πάνω του τις φέτες ώστε να σχηματιστεί πάνω μια μαργαρίτα. Αφήνουμε λίγη απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν. Σκεπάζουμε τα μπανς με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά έως ότου ροδίσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο.

3

Γλάσο

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαρμελάδα με το νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πιο ρευστή η μαρμελάδα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή και αλείφουμε τα μπανς μόλις βγουν από το φούρνο.

Tsourekakia-zoumera-me-stafides-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: