Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω χριστόψωμο. Η μαμά πάντα το αγόραζε από το φούρνο της γειτονιάς γιατί δούλευε μέχρι την τελευταία στιγμή και έτσι μου έγινε και εμένα συνήθεια να το προμηθεύομαι από το φούρνο. Το www.misstasty.gr  με έβαλε όμως σε σκέψεις ότι καλά θα ήταν να έχω μία συνταγή για χριστόψωμο.

Διάβασα αρκετές και μία συνταγή της Άννας Ναθαναηλίδου στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι μου τράβηξε την προσοχή.

Την άλλαξα αρκετά κρατώντας τις βασικές αναλογίες και προέκυψε ένα χριστόψωμο που μοσχοβόλησε το σπίτι μας σας λέω.

Θέλει το χρόνο του, οπωσδήποτε, αλλά τολμήστε το γιατί δεν είναι και τόσο δύσκολο…

Καλά Χριστούγεννα σας εύχομαι, από καρδιάς…

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Xristopswmo-gemato-arwmata-5

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε τη μαγιά

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά που τρίβουμε με τα χέρια μας , το μέλι και τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι (ρίχνουμε και μία κουταλιά της σούπας από το αλεύρι της ζύμης τώρα εδώ) και αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά μέχρι να δούμε να αφρίσει στην επιφάνεια.

2

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ (αλλιώς σε μεγάλο μπολ θα τη φτιάξουμε με τα χέρια μας)  ρίχνουμε το αλεύρι , το αλάτι , το γλυκάνισο , το κάρδαμο (σε σκόνη) , τη μαστίχα ( ½ κουτ. του γλυκού κρυστάλλους τους αλέθουμε με 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη στο μούλτι) . το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τη μαυροδάφνη και τις σταφίδες.

Μόλις ετοιμαστεί η μαγιά τη ρίχνουμε στο αλεύρι.

Ανακατεύουμε με το γάντζο ( ή με τα χέρια μας) και αφήνουμε το μίξερ να δουλέψει (ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ή λίγο μαυροδάφνη αν χρειάζεται υγρό η ζύμη (ανάλογα στο αλεύρι).

Ζυμώνουμε τη ζύμη 5 λεπτά τουλάχιστον.

Αφήνουμε στην άκρη με λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και σκεπάζουμε με 2-3 πετσέτες καλά.

Σε ζεστό μέρος θα χρειαστεί 1 ώρα (εγώ άναψα το φούρνο στους 50 βαθμούς και το έβαλα μέσα, και τον έσβησα μετά το φούρνο) αν είναι πιο δροσερή η κουζίνα λίγο παραπάνω.

 

Μετά από 1  ½ ώρα περίπου πλάθουμε τη ζύμη και κρατάμε λίγο για το στόλισμα.

Την ζυμώνουμε για 5 λεπτά με τα χέρια μας και τη βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.

Τη στολίζουμε  (όπως βλέπετε στις φωτογραφίες) και βάζουμε το καρύδι και τα γαρύφαλλα.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε άλλα 30 λεπτά σε ζεστό μέρος .

Xristopswmo-gemato-arwmata-5

3

Ψήνουμε

Ανακατεύουμε το νερό με το μέλι και γλασάρουμε το χριστόψωμο. Τοποθετούμε και τα αμύγδαλα για στόλισμα και το σουσάμι.

Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Θα χρειαστεί και λίγο παραπάνω περίπου επιπλέον 15 λεπτά ψήσιμο ανάλογα με το φούρνο και το ταψί που θα το βάλετε.

Στα 40 λεπτά ψήσιμο γλασάρετε ξανά το χριστόψωμο.

Όταν το βγάλετε γλασάρετε αν θέλετε ξανά.

 

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: