Μια υπέροχη συνταγή! Αξίζει πραγματικά να τη δοκιμάσετε. Το μοναδικό μυστικό, νομίζω, είναι πως πρέπει να ψιλοκόψετε πολύ καλά τα φύλλα κρούστας και να τα αφήσετε πάρα πολλές ώρες να ξεραθούν ( εγώ τα ετοιμάζω το πρωί και φτιάχνω το γλυκάκι μου το μεσημέρι όταν γυρίσω από τις δουλείες μου). Έχει αρκετά υλικά αλλά πιστέψτε με αξίζει. Ακολουθήστε με ακρίβεια τις οδηγίες γιατί η συνταγή είναι εξαιρετικά ακριβής. Μια ακόμα υπέροχη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, που τη βρήκα στο site της και την ετοίμασα. Σας την προτείνω οπωσδήποτε και είμαι σίγουρη πως θα ταυτίσετε στο μυαλό σας την πορτοκαλόπιτα με αυτή την συνταγή!

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Διαδικασία
1

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε το ταψί

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ταψί ρηχό 40×26 εκατοστά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα ή στους 180ºC στις αντιστάσεις.
Ανοίγουμε το φύλλο και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεραθεί. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με μαχαίρι ή με τα χέρια.

2

Αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά

Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο.
Βάζουμε σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα, τα αβγά, την κρέμα και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Τέλος, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.  Ανακατεύουμε.

3

Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα

Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.

4

Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10′

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10′,  να ποτίσουν καλά τα φύλλα.

5

Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε

Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30 λεπτά  περίπου να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά ή επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι.  Αφήνουμε να κρυώσει καλά  και να ρουφήξει το σιρόπι.

Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.

6

Για το σιρόπι

Βράζουμε ζάχαρη, νερό και κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα κι αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.

Portokalopita-me-marmelada-portokali-2

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: